Szybki przegląd sycylijskiej kuchni!

Czyli jakie lokalne kulinarne speciały czekają na Ciebie na Sycylii

Wino Bianco (np. Catarratto, Zibbibo) albo Rosso (np. Nero d'avola)

W „naszej" prowincji uprawia się sporo winogron, które są skupowane w tzw. Cantinach. W niektórych z nich jest punta vendita (punkt sprzedaży), w których obsługa nalewa wino z dystrybutorów, niczym benzynę na stacji. Zaleca się posiadanie 5-litrowej butelki wielokrotnego użytku i znajomości interesującej nas liczby oktanów tj. rodzaju wina. Litr kosztuje ok.1,20 euro! Los chciał, że jedna z takich Cantine jest stosunkowo niedaleko spotu.
Nie kuście się na pieszą wyprawę do Cantyny, nawet gdy okno pogodowe sprzyja. Wielu próbowało, wiekszość poległa. Legenda mówi, że ktoś kiedyś kupił w Cantynie tylko 1 litr wina!

…no dobrze… dość o alkoholu, zajmijmy się jedzeniem…
sycylijska kuchnia opiera się na wysokiej jakości produktów. Niesamowite jest to, że w zwykłym supermarkecie koncentrat pomidorowy ma w składzie pomidory i sól… I tyle! Ser to zwykle trzy składniki, a makaron to dwa! Punktem obowiązkowym jest spróbowanie chociaż kilku z wymienionych specjałów:

Arancina

Arancina to kulka ryżu, która jest wypełniona różnorodnymi smakołykami - od mięsa i sera, po owoce morza i warzywa. Po obtoczeniu w bułce tartej i smażeniu na złoty kolor, ta kulka przypomina piłkę do rugby, ale zdecydowanie smakuje dużo lepiej!
Pierwszy kęs Arancina to spotkanie z kruchą skorupką wokół kremowej konsystencji ryżu i soczystego farszu. I nie martw się, jeśli musisz się rozejrzeć za papierowym ręcznikiem, ponieważ Arancina jest jednym z tych przysmaków, które smakują najlepiej, gdy są jedzone rękoma.

Lody pistacjowe!

Każdy kęs/liz przypomni Ci, że jesteś na urlopie, z dala od stresu i codzienności. Tyle w temacie. Aaaa nie, czekajcie, jeszcze ważna jest informacja, że te lody można kupić w bułce, zamiast klasycznym rożku!

Salsicia siciliano

Aromatyczna ziołowa kiełbaska, idealna na grilla. Pierwszy kęs Salsici siciliano,sprawi, że poczujesz, że jesteś na krawędzi błogostanu - wędzony aromat miesza się z nutami czosnku, kminku i innych tajemniczych składników, które tylko wzmagają apetyt. Aha, jest jeszcze wersja o smaku pizzy,

Busiate

Makaron w kształcie loków komunijnych z lat 90tych, Możesz go spróbować w tradycyjnym sosie pesto Trapanese lub w prostym sosie pomidorowym, ale nie przegap szansy na spróbowanie go z pysznym świeżym rybą, małżami i owocami morza.

Cannoli siciliani

Nie, tu nie ma błędu. Odrazu podaliśmy Ci nazwę w liczbie mnogiej. To taka Sycylijska wersja hot-doga - ale zamiast kiełbasy mamy słodki krem ricotta, a zamiast bułki - kruchą rurkę. Jedno jest pewne, po zjedzeniu canolli, trudno jest powstrzymać się przed zamówieniem kolejnego. To jakby nieustanne walentynki, ale zamiast kwiatów i czekoladek, mamy chrupiący i słodki deser.

Granita


Lody na patyku? Przestarzałe! Granita to kawałki lodu wymieszane z owocowym syropem, który rozpływa się w ustach. Nic tylko zamówić jeden, usiąść w cieniu winogrośli i patrzeć na ludzi.

Pane con la Milza

To nie będzie punkt obowiązkowy! Bowiem Pane con la Milza to buła ze śledzioną. Ponoć Makłowicz podczas odcinka w Palermo powiedział, że te śledziona smakuje zupełnie jak... śledziona.

Poza tym czekają na Was soki wyciskane z granatu, wszelkie dodatki pistacjowe w kremach i posypkach, suszone pomidory, sery i bakłażany! Co więcej Sycylii mają swoją własną wersje pizzy z kamiennego pieca i bardzo dobry wybór owoców morza!
Będzie pysznie!

Nie wypadnij z obiegu!

Zostaw nam swój kontakt, a zawsze będziesz na bieżąco z tym co planujemy w najbliższym czasie!
(obiecujemy, nie pisać częściej niż raz na kwartał)